Wednesday, April 20, 2011

Pred Velkonocnymi sviatkami 2011

S Jozkom Majercikom pri natacani Filmu DEFA "Synovia velkej medvedice" v krasnom prostredi Juhoslavskych exterierov. Jozko Majercik zomrel v Bratislave pred nejakym tyzdnom vo veku priblizne 82 rokov. Cest jeho pamiatke! Ostane navzdy v mojej pamati, ako aj pamati clenov Lucnice, kde po dlhe roky bol solista - tanecnik.

Nie tak davno Jozko Majercik mal svandu, ked s maestrom choreografom Kubankom si robili sutaz, kto ma dlhsi nos.

Pred asi dvoma tyzdnami v sobotu, prisiel k nam na navstevu moj bratranec Janko, dnes uz 88 rocny aj so svojou neterou Marcelou.
Ottawa 04 20 11 – streda
Rano, este pred osmou hodinou, ako obycajne, mi zavolal Franta, ci ideme na trening, alebo ostavame doma? Z mojej strany to bolo jednoznacne, ze ostavam doma s cim nakoniec suhlasil aj Franta. Rozhodli sme sa tak kvoli mizernemu pocasiu. Cez noc prsalo, dazd premiesany so snehom a rano to bola poladovica. Do takeho pocasia, by clovek nevyhnal psa a nie to cloveka. Konecne, mal som na plane viac aktivit doma. Po dvoch dnoch treningov padlo mi dobre ostat doma a trochu sa rekreovat. Minuly tyzden sme poctivo odkrutili 5 treningov a na konci som to citil. Dobre padli dva dni volna cez vikend. Urcite dobre padne tento odpocinok uprostred tyzdna. Zajtra, budeme nazad a hadam aj v piatok, aj ked je to velky krestansky sviatok. Podla poslednych poveternostnych sprav, ktore som si prave vypocul, cez noc ma snezit ale neslubuju poladovicu. Nic by nam nemalo zabranit ist do fitka.

Vcera bola pri Marianke pani Nancy a Agi nemala ziaden program. Vyrazili sme von na nakup do Costca. Hlavny umysel bolo pre mna kupit este jedny dzinsy. Boli za neuveritelnu nizku cenu nejakych 16 dollarov. Pred troma tyzdnami som si ich kupil a nosim ich kazdy den. Perfektne mi sedia, pretoze latka je pruzna a su daleko lahsie ako tie, co mam doma. Chcel som si kupit este jedny, aby som mal do zasoby. Neostalo len pri tejto kupe. Kedze stolicka, ktoru som volakedy davno dostal ako dar od mojho suseda v Mississauge, ako prejav vdaky za bustu, ktoru som z neho urobil a podaroval sa pokazila. Bol cas kupit ku pocitacu novu, na ktorej sa mozem pohybovat, otacat, pretoze hviezda ma 5 ramien a kolieska. Kupil som este asi 6 paneniek a masite babyback rebra a par dalsich veci. To uz na sviatky. Poobede sme vyrazili ku Kunstadtom na kavu. Prisla aj Alice M. tiez Monika pre oboch synov, lebo Zuzka dohliadala na jej dvoch chlapcov. Monika bude za par tyzdnov rodit a teda do rodiny pribudne dalsi clen. Doma bol aj Peter, tak som mal moznost chvilu si pohovorit.

Na ceste domov, sme sa este zastavili v predajni Independent dokupit, co nam chybalo. Tak ako minule, mali krasne masite velke krky z morky. Kupil som hned 5 kusov, lebo posledne z nich bola senzacna polievka. Maso sme cez noc nechali v garazi, ktora je stale chladnejsia ako ladnicka. Dnes rano som si privstal ked som vedel, ze nejdem na trening. Hned po siedmej som sa pustil varit z tych krkov polievku. To moje vcasne bludenie po kuchyni sa nie velmi pacilo Agi, ktora spi dole v miestnosti presne pod kuchynou a pocuje kazdy krok ci pohyb. Kedze Marianka bola hore a sedela na posteli, pozerala cez okno von do toho mizerneho pocasia, vzal som ju do family room a zapnul som jej telku, aby nemusela cumiet do prazdna. Polievka je uz v garazi, krky su obrane z masa a pre mna ostalo ohryzat co na stavcoch ostalo. Nevedel som vsetko pojest. Co som ale stihol urobit, dat do marinady tie rebra, dal som ich nazad do garaze. Budem ich piect zajtra,
pripadne ich upecene zamrazime na neskorsie.

Este v pondelok sa u nas zastavila jedna postarsia mladucha, agentka spolocnosti Summit, ze by sa rada pozrela na nas bojler, ci ho nebude potrebne vymenit. Ja bojler rentujem, teda platim pravidelny mesacny poplatok. Bola udivena, ze bojler modrej farby vraj uz casto nevidi, ze je to stara archa a urcite potrebuje vymenit. Nic ma to nebude stat, akurat ten mesacny poplatok bude trochu vyssi. Tak som suhlasil. Dnes presne o jedenastej priniesli novy bojler. Chlapci rozmontovali stary, vyprazdnili a namontovali novy. Nevzalo im to viac ako jednu hodinu. Budem spokojnejsie spat, lebo ten novy bojler ma protipoziarne bezpecnostne opatrenia, co ten stary nemal.

K mojim 75-tim narodeninam v decembri minuleho roku, ako pozornost – darcek od Emila a Alice som dostal darcekovy poukaz do predajne knih Chapters. Lezal odlozeny par mesiacov. Minuly tyzden v utorok, som sa ho rozhodol pouzit. Nespominam si, ci som v poslednych prispevkoch spomenul, ze som sa bol pozriet na film “THE LINCOLN LAWYER”. Vyborna sudna drama, napinavy thriller natoceny podla romanu s takym istym nazvom ,od velmi popularneho autora Michaella Connellyho. Autor je znamy aj na Slovensku, kde vysla vacsina jeho romanov. Jeden z poslednych romanov z nazvom “THE FIFTH WITNESS”, autor pouziva ako hlavnu postavu “lawyera” toho isteho ako v tom filme. Vybral som si tuto sudnu dramu v “hard cover”. Neodolal som, odlozil som na stranu rozcitanu knihu THE ROOTS of OBAMA’S RAGE a pustil som sa do tohoto thrilleru. Vcera rano som knihu docital. Kedze mi ostali este peniaze, dalsia kniha ktoru som kupil nesie nazov: “RADICAL–in CHIEF”. Barack Obama and the Untold Story of American Socialism od autora Stanley Kurts. Pozical som ju Frantovi, lebo ja mam co robit docitat rozcitane knihy. Naviac, na moj KINDLE som si z Amazon books stiahol dalsiu knihu od Stephen Huntera “THE 47th SAMURAI”. Od neho som precital vela romanov, len sa bojim aby tento nebol jeden z precitanych.

Jeden z najznamejsich solistov tanecnikov v SLUKU bol popularny Mato Tapak z Oravskeho Liesku. natocil hromadu filmov ako herec a reziser. Ja som sa s nim spoznal pri natacani dvojdielneho Bielikovho filmu Janosik (1962-63), kde on stvarnil ulohu mladeho Uhorcika. (pocuvam, ze film isiel tento tyzden, alebo pojde cez Velkonocne sviatky v telke). Podobnym solistom, tanecnikom v druhom subore LUCNICA bol Jozko Majercik, ktoreho som spoznal v Juhoslavii pri natacani filmu Synovia Velkej Medvesice, kde on, Tapak a Jozo Adamovic vytvorili postavy Indianov, podobne ako ja. Dostal som pred necelym tyzdnom velmi smutnu spravu, ze Jozko Majercik umrel. Pred par dnami sa s nim rozlucili aj vsetci Lucniciari a zaspievali mu nejaku jeho oblubenu piesen na jeho pohrebe. Jozo sa vzdy vystatoval s jeho velkym nosom, ked sa ho niekto pytal aku postavu vytvara v tej indianke, prehlasil ”najskor uvidis hlavu kona a potom dlhy nos a konecne moju tvar”, ci tak nejak! Nech mu je maticka zem lahka!

Pred dvoma dnami spustili v Canade novy televizny netvork “SUN NEWS ON TV”. Neprajnici tento network zacali nazyvat “FOX NORTH”, chcuc zastrasit Canadanov ho pozerat. FOX v USA je najviac pozerany network. Ma viac posluchacov, ako vsetky velke Tv spolocnosti zahrnujuc ABC,CBS, CNN, NBC. FOX network je do prava orientovany program a tym sa stava aj nas SUN TV NEWS. Konecne, lebo vsetky ostatne nas krmia len laviciarskou filozofiou. Konecne, mam co pozerat podla mojej chuti a filozofickeho nazoru.

Nejdem ani spomenut process volebnej kampane, kde vsetky tri lavicove strany bombarduju Konzervativcov, silou - mocou ich chcu zlikvidovat od moci. Kedze som na konci druhej strany mozno sa o veci rozpisem na buduce.

Kedze za par dni tu mame Velkonocne sviatky, vsetkym prajem vesele a prijemne prezitie! Uzite si ich, aj prichadzajuceho jara.

Milan a spol.

Friday, April 01, 2011

Konecne april

Prvy jarny den v Ottawe! Neuveritelne, uz sme mysleli, ze pride skutocne jaro.
Ottawa 03 31 11 – stvrtok
Ked nic ine, pokusim sa napisat aspon par riadkov, predtym ako to pisanie dnes budem musiet zabalit.. Je nieco po tretej hodine poobede a za nejaku hodinu sa budeme musiet zacat krutit v kuchyni. Pripravit nieco na veceru. Vytiahol som krabicu cerstvych kuracich prs. Bohate, nie len na veceru, ale aj na zajtra. Ked som pred polhodinou bol na internete a otvoril som si PRAVDU, stlpec “Varecha”. Natukal som “kuracie prsia” a za chvilu som mal pred sebou celkom zaujimavy recept “Double Dee labuznika”. Je to recept od nejakeho pana, s menom SRACZ, 64 rocny chlap niekde z USA. On na Vareche ma aspon 30 roznych receptov, zacinajuc s huspeninou (koconina; studeno). Musim si nastudovat jeho recept, lebo som casto pripravoval tuto dobrotu, aby som posudil ako to robi niekto iny. Mna moji kamarati povazuju za specialistu na vybornu huspeninu. Nie, ze sa chvalim, ale napr. kolkokrat v minulosti mal k nam prist na navstevu Bongo (Vlado Ch.) vzdy si uz dopredu objednal.Mnohi sa vzdy nechali pozvat, ked vedeli, ze som urobil tuto specialitu. Podobne, ako ked navarim drzkovu polievku. Rad skusam nove recepty a po konzultacii s Agi, nemal by to byt ziaden problem urobit. Mame vsetky ingredience. Uz sa tesim. Bude to kooperativne varenie! Len aby sme sa v kuchyni nepobili, hahahahaha! Ked spominam drzkovu polievku, to bolo v pondelok, ked som sa zastavil po treningu na ceste domov nieco dokupit v Soby’s. Vsimol som si, ze mali vylozene drzky. Mal som nutkanie kupit. Neviem, co mi zabranilo, ale asi skutocnost, ze sme mali doma este nedojedenu polievku. Anyhow, na druhy den som sa predsa len rozhodol ist a kupit aspon dve kg. Bol som nemilo prekvapeny, ked som v regaloch nevidel ziadne drzky. Zavolal som si veduceho masiarne a poziadal som o vysvetlenie. Len sa zasmial a povedal, ze prisiel nejaky chlapak a skupil vsetko, nie len co mali vylozene, ale aj v sklade. Aby som prisiel v stvrtok (dnes), ze poobede uz bude mat co chcem. Ked som uz tam bol, kupil som hovadzie maso na polievku, niekolko spikovych kosti a vsetko pre polievku. Tak, miesto drzkovej polievky urobil som hovadziu. Na druhy den v Independent predajni sme dokupili pecienku, urobili sa pecienkove halusky. Bola to pochutka a este je, lebo mame este vsetkeho dost. Drzkovu polievku budem robit, ked skonzumujeme tuto.


V utorok som vynechal trening, pre skutocnost, ze Franta sa chystal s Vlastou ist lyzovat, ale to nebol hlavny dovod. Chystal som sa skocit do mestecka Osgoode navstivit bratranca Janka, ktory den predtym oslavil 88 rokov. Kedze Agi nemala ziaden iny program, navrhol som jej ist so mnou. Este vecer urobila kolac pre Janka. K Marianke prisla rano pani Nancy, zo socialnych servisov. Predtym, ako sme vyrazili na cestu, zastavil som sa v predajni alkoholu a pre Janka som kupil sest piv “Zlaty Bazant” a Polsku specialnu vodku Zubrovku.. On ma zakazane popijat tvrdy alkohol a len tak trochu piva, lebo mu to nerobi dobre s pilulkami, ktore berie. Citil som, ale povinnost mu priniest trochu viac, ako len pivo. Chlapec stale vyzera dobre, je culy a hovori bez problemov logicky a rozumne, len chudak nepocuje aj ked ma tie posilovace v usiach. Jeden musi kricat, aby co to porozumel. U neho a jeho dcery Yvetty je jeho neter Marcela z Nitry, ktora ostane u nich az do konca aprila. Tak sme sa mali o com pozhovarat, lebo posledne tu bola niekedy pred piatimi rokmi, v case, ked od nas a od Marianky odchadzala Martina.


K Jankovi ma prist koncom aprila nejaka pani, priatelka jej mamky, ktora je na penzii a nema nic lepsieho co robit. Vraj nema ziaden problem tu byt cely rok. Tak Marcela navrhla, ze Misa, ktora bola u Janka predtym, je ochotna prist k Jankovi niekedy v polovicke jula a ta pani Hana, ked bude suhlasit, by mohla prist k nam, ku Marianke v case, ked bude odchadzat Agi. Samozrejme, ze by som to len privital!


04 01 11 – Prvy april

Podsledny vikend bol pre mna politicky velmi vzrusujuci, vdaka konspiracii troch do lava otocenych politickych stran. Liberalov, NDP (Nova Demokraticka strana) a Bloc Quebecua. Dohodli sa minuly tyzden, v piatok bez vaznejsieho dovodu vyjadrit nedoveru k sucastnej konzervativnej vlade. Kedze maju v parlamente o nejakych 10 poslancov viac, ako konzervativci, nebol problem ich porazit a sucastny parlament rozpustit. Well, uz plny tyzden prebieha politicka kampan. Zatial konzervativci maju okolo 40% preferencii ludi, co su rozhodnuti koho budu volit. Liberali, najsilnejsia konkurencia pred tyzdnom mala len 24%, ale do konca tyzdna si trochu polepsili. Liberalov vedie nedavno sa vrateny Prof. Ignatieff (Igy), ktory posobil tri desatrocia na roznych Univerzitach v USA a Anglii. “Taliban” Jack (NDP) ma asi len 16% preferencii a ide dole. No a separatisti v Quebecu len 10%, ti maju kandidatov len v Quebecu. Volby budu druheho maja. Ako vzdy budem volit dopredu, nemam dovod oddalovat moju volbu. Viem koho budem volit, tak preco mam odkladat. Kedze sa da povedat, ze som “political junky” ako taky, vysim na kazdom slove, na kazdom geste politikov a pocuvam radio uz od rana stvrtej hodiny, az pokial vecer pri radiu nezaspim. Ake ine vzrusenie moze mat jeden 75 rocny starec, ako politiku. Tej mozes vyznat nekonecnu lasku a nikto Ta neobvini, ze si “dirty old man”, keby si clovek dovolil dat nevinny kompliment nejakej mladuche. Radsej nic, ani len obdivujuci pohlad vzhladnej babke, aby sa clovek nekompromitoval. Nato nas odsudila staroba! No more fun!!! Len utajena ziadostivost. Ta stale existuje.


Dnes rano, ako obycajne, odskocil som do fitka na lahky trening. Kedze zajtra idme poobede na operu z Metropolitan Opery “LUCIA DI LAMMERMOOR”, tak som sa nevracal z treningu domov ale siel som do kina na premieru filmu: SOURCE CODE”. Keby som bol vedel, ze clovek potrebuje PHDr. aby filmu rozumel, asi by som si bol vybral nieco ine. Je to sci-fi thriller, celkom dobre urobeny, len tazko pochopitelny. Co stalo za to, boli hlavne zabery z Chicaga, tie boli velkolepe!


Pred malou chvilou mi zavolal Emil M., ci by som bol ochotny v nedelu ist im pomoct pri atletickych pretekoch (majstrovstva Canady?) kde by sme merali vzdialenosti a zapisovali vysledky v hode kladivom a bremenom. Jedna sa o “starcov”. Prislubil som a dokonca som zverboval aj Frantu, ze tiez pride pomoct v rozhodovani. Len dufam, ze bude prijemne pocasie, lebo na pondelok predpokladaju snezenie. Inac, posledne dni sa nam trochu oteplilo, hlavne cez den. Dufame, ze skutocne jaro je nie daleko! Sorry, nemam ziadne cerstve fotografie, ktore by som mohol prilozit. Tak prispevok bude bez nich. Prajem krasne, slnecne a teple dni prichadzajuceho jara.


Pozdravuje Milan